במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, החוקרים בחנו את ההשפעות של מעכבים סלקטיביים לספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRIs) על חולי קורונה (COVID-19) קשים וקריטיים, על רקע חוסר הוודאות המתמשך לגבי היתרונות והסיכונים של תרופות אלו במהלך זיהומים כאלה.
עוד בעניין דומה
החוקרים שאפו לבחון את הקשרים של תרופות מסוג SSRI עם תוצאים קליניים שליליים בחולי קורונה קשים וקריטיים, במיוחד ביחס לשימושם במקביל בתרופה האנטי-ויראלית רמדסיביר (remdesivir).
המחקר בוצע במרכז שלישוני, שם העריכו 1,558 חולי קורונה ממוצא אתני לבן (white race), מתוכם 779 טופלו ברמדסיביר ובקבוצה תואמת של 779 חולים בוצע ניתוח השוואתי.
מתוצאות המחקר עולה כי 78 (5%) מהחולים טופלו ב-SSRI במהלך שהותם בבית החולים. השימוש ב-SSRI לא היה בקורלציה מובהקת עם גיל, מין, עומס תחלואה נלווית או חומרת מחלת הקורונה. עם זאת, בחולים שטופלו ברמדסיביר, השימוש ב-SSRI היה קשור באופן מובהק לתמותה גבוהה יותר (יחס סיכויים מותאם 2.0, p value = 0.049) ולעלייה בסיכונים להנשמה מכנית (יחס סיכויים מותאם 2.57, p value = 0.006), תרומבואמבוליזם ורידי (יחס סיכויים מותאם 3.69, p value = 0.007) ובקטרמיה (יחס סיכויים מותאם 2.22, p value = 0.049).
החוקרים סיכמו כי שימוש בתרופות SSRI עשוי להגביר את הסיכון לתוצאים חמורים בחולי קורונה שטופלו ברמדסיביר. הדבר מצביע על אינטראקציות מזיקות פוטנציאליות בין SSRIs ורמדסיביר, מה שמדגיש את הצורך בשיקול זהיר בעת רישום תרופות אלו יחד. למרות התובנות הללו, מגבלות המחקר כוללות את אופיו הרטרוספקטיבי, היעדר גיוון אתני ומבלבלים אפשריים בלתי מדודים, מה שמצביע על הצורך במחקרים נוספים כדי לבחון את המנגנונים הביולוגיים הפועלים.
מקור: