מגן דוד אדום בשיתוף משרד הבריאות משיקים שירות חדש וראשון מסוגו בישראל - מוקד חירום נפשי-פסיכיאטרי, שבו שותפים גם קופות החולים והרווחה. השירות יחל לפעול במסגרת פיילוט באזור תל אביב, כמענה לצורך הגובר בטיפול מקצועי במצבי חירום נפשיים. על הפיילוט דיווח אמש (ב') רן רזניק בישראל היום.
עוד בעניין דומה
נתוני מד"א מצביעים על כ-25,000 פניות חירום נפשיות בשנת 2024, הכוללות כ-9,300 מקרים של חשד להפרעות נפשיות, כ-2,000 מקרים של חשד להתקף פסיכוטי, כ-6,300 פניות על רקע אובדני, כ-4,000 פניות עם הגדרה של ״חולה משתולל״ וכ-2,900 פניות בגלל צריכת יתר של תרופות. חלק ניכר מהפניות היו באזור ירושלים, גוש דן ותל אביב וההערכה היא כי המספרים צפויים לעלות בעקבות השלכות המלחמה.
המודל החדש כולל צוות התערבות ייעודי המורכב מפרמדיק שעבר הכשרה מיוחדת ואח/ות בריאות הנפש, בגיבוי פסיכיאטר כונן. הצוות יגיע למקום האירוע ברכב תגובה מיידית, כאשר במוקד ימשיכו אח/ות פסיכיאטרי לנהל את המקרה. בהתאם להערכת המצב, המטופל יופנה לאשפוז, לפסיכיאטר המחוזי או להמשך טיפול בקהילה.
הצוותים עברו הכשרה מקיפה הכוללת סימולציות מורכבות של מצבי חירום שונים, כולל התמודדות עם מטופלים אובדניים, מקרי טראומה והתקפים פסיכוטיים. ההכשרה שמה דגש על תקשורת אמפתית, הערכת מסוכנות ויצירת קשר טיפולי מיידי.
לדברי ד"ר רפאל סטרוגו, סמנכ"ל רפואה במד"א, המודל החדש נועד לשפר את המענה הראשוני במצבי חירום נפשיים מסכני חיים. ד"ר סרגיי רסקין, מנהל המחלקה לפסיכיאטריה משפטית במשרד הבריאות, ציין כי המטרה היא להביא את הטיפול המקצועי לפתח ביתו של המטופל ולמנוע הסלמה של מצבי משבר. "התקופה הנוכחית מורכבת, אבל יש בה מודעות גבוהה יותר על האפשרות לפנייה לעזרה מקצועית", אמר.
מנכ"ל מד"א אלי בין הודה למשרד הבריאות ולכל הלוקחים חלק בפיילוט ואמר כי הוא מצפה להתרחבותו לכל הארץ.