חדשות

האם PTSD יישאר התוויה לשימוש בקנאביס רפואי בישראל?

כ-15% ממשתמשי הקנאביס הרפואי בישראל משתמשים בו לטיפול בפוסט טראומה | ועדה מיוחדת במשרד הבריאות תכריע בקרוב בהחלטה האם לבטל את ההתוויה על אף הביקוש הרב

קנאביס רפואי. אילוסטרציה

כ-15% ממשתמשי הקנאביס הרפואי בישראל (כ-20 אלף איש) משתמשים בו לטיפול בתסמונת פוסט טראומטית, PTSD, והביקוש צפוי לגדול בעקבות המלחמה. עם זאת, לאחרונה פרסמה קואליציית הרופאים המטפלים בפוסט-טראומה דו"ח המזהיר מפני נזקי הקנאביס להתוויה זו.

בעקבות זאת הוקמה ועדה בראשות ד"ר גלעד בודנהיימר, ראש שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות, שבין השאר חבר בה גם פרופ' אייל פרוכטר, ראש הקואליציה לטיפול בפוסט טראומה ומחבר הדו"ח. הוועדה אמורה לשמוע עשרות מומחים מתחומי הפסיכיאטריה והטיפול הנפשי ולדון במחלוקת ביחס לשימוש בקנאביס לטיפול ב-PTSD.

גלי וינרב דיווחה בגלובס בסוף השבוע (ה') כי הוועדה היתה אמורה להציג את מסקנותיה עד ינואר 2025, אולם חבריה צפויים להיפגש לראשונה החודש ולהגיש מסקנות בתוך חודשיים-שלושה. על פי הכתבה, פרופ' פרוכטר אמר בעבר כי "הקנאביס הרפואי הוא גושפנקה לסימום ולהרעלה של דור ישראלים שלם" וכי "הקנאביס מסמם והורג".

משרד הבריאות משדר שאין לו כוונה להוציא את ההתוויה מרשימת ההתוויות שעבורן מאושר הקנאביס; מטופלים בפוסט טראומה הם בין הצרכנים ה"כבדים" של קנאביס ואחראים להכנסות של מאות מיליוני שקלים בשנה. יתרה מזאת, חוות דעת שלילית של הוועדה יכולה להרתיע רופאים מפני רישום של קנאביס גם להתוויות אחרות וכך לפגוע בשוק המגלגל בישראל סביב מיליארד שקל בשנה.

המידע המחקרי הזמין על יעילות הקנאביס בטיפול בפוסט-טראומה מועט ושנוי במחלוקת. סקירה שפורסמה ב-Journal of Clinical Psychiatry, שבחנה מחקרים מ-30 השנים האחרונות, מצאה רק 14 מחקרים איכותיים. המסקנות הצביעו על שיפור מינורי במחשבות חודרניות ובעוררות יתר, אך גם על סיכון להחמרת מחשבות אובדניות ולהתנהגות אלימה.

מבקרי הדו"ח טוענים שהמחקרים שמצאו נזק התמקדו בעיקר בנבדקים שסבלו גם מהתמכרות לקנאביס. קושי נוסף בעריכת המחקרים נוגע לשוני בין צמחים ובאופן השימוש של המטופלים. בנוסף, קיים קושי בהערכת ההשפעות ארוכות הטווח של השימוש בקנאביס, למרות שחלק מהמטופלים מדווחים על הקלה משמעותית בתסמינים. הרופאים, אם כן, מתמודדים עם האתגר של מתן המלצות לשימוש בחומר שקשה למדוד את מינונו המדויק ואת הרכבו.

בישראל משתמשים בקנאביס לטיפול בפוסט טראומה זה כמה שנים, ורוב המטופלים בהתוויה זו קיבלו את הרישיון ממשרד הבריאות. כעת, כשקופות החולים הן אלו שאמורות לספק את המרשמים, ניתן לאסוף את המידע לכדי תמונה שלמה, אם יימצא הגורם שיש לו אינטרס בכך. אפשרות אחרת היא לגליזציה. כל אדם יחליט אם קנאביס מועיל או מזיק לו, ללא מעורבות של המערכת הרפואית, עזרה והכוונה שלה.

נושאים קשורים:  קנאביס רפואי,  משרד הבריאות,  הפרעת דחק פוסט טראומטית,  PTSD,  חדשות,  ד"ר גלעד בודנהיימר,  פרופ' אייל פרוכטר
תגובות
29.01.2025, 19:56

האם לא נכון להמתין לתוצאות.מחקר המאושר FDA המוצג בהמשך של הודעת האיגוד