חדשות

חשש לפגיעה ביציבות הכלכלית של בתיה"ח לבריאות הנפש

בעקבות פיצול ההתחשבנות של בתיה"ח הפסיכיאטריים מחוק ההסדרים וללא הסדר חוקי חדש, בתי החולים לא יוכלו להתחשבן עם קופות החולים והכנסותיהם עלולות להיפגע

בית חולים פסיכיאטרי. אילוסטרציה

ההחלטה לפצל את החוק להתחשבנות בין בתי החולים לבריאות הנפש לקופות החולים מחוק ההסדרים, שהתקבלה לאחרונה בוועדת הכנסת בראשות ח"כ אופיר כץ, עלולה להוביל לפגיעה משמעותית בתקציבי בתי החולים הפסיכיאטריים בישראל. ההחלטה צפויה לעכב את אישור החוק בוועדת הבריאות, דבר שעלול להשפיע באופן ישיר על התנהלותם התקציבית של המוסדות הרפואיים. על כך דיווח השבוע (ג') שקד גרין בכלכליסט.

פיצול הצעת חוק להליך חקיקה רגיל משמעותו שהצעת החוק תנוח על שולחנה של הוועדה המוסמכת לכך והיא תוסיף לדון בו שלא בלוחות הזמנים של חוק הסדרים. ככל שתהליך החקיקה יתעכב ולא יחוקק במקביל לחוק ההסדרים, אותו הכנסת נדרשת לאשר עד סוף חודש מרץ, הרי שהדבר יביא לעיכוב בהתחשבנות בין קופות החולים לבתי החולים הפסיכיאטריים ולפגיעה בתקציבם, שנאמד בעשרות מיליוני שקלים.

הרקע למשבר המתהווה נעוץ במערכת היחסים הכלכלית המורכבת בין קופות החולים לבתי החולים הפסיכיאטריים, המוסדרת באמצעות כללי התחשבנות המתעדכנים מאז 1997 דרך חוק ההסדרים. המנגנון הקיים נועד לתמרץ את קופות החולים לפתח שירותים בקהילה ולהשתמש באשפוז כפתרון אחרון בלבד. עם תום תוקף ההסכם האחרון ב-2024, ביקש משרד האוצר ליצור הסדר חדש במסגרת חוק ההסדרים, שבו התשלום יהיה גלובלי וללא תלות במספר ימי האשפוז.

העיכוב בחקיקה עלול להשפיע משמעותית על שמונה מתוך עשרה בתי חולים ממשלתיים לבריאות הנפש. ללא הסדר חדש, בתי החולים לא יוכלו להתחשבן עם קופות החולים, מה שיוביל לפגיעה בהכנסותיהם וביציבותם הכלכלית. הפגיעה התקציבית עלולה להגיע לעשרות מיליוני שקלים, וכל סבסוד של הפגיעה יחייב קיצוץ בתקציבים אחרים של משרד הבריאות.

נקודה נוספת שעוררה מחלוקת היא הכללת סעיף הנוגע לתשלום אגרת מיון בבתי החולים הפסיכיאטריים. התנגדות לסעיף זה הובילה את יו"ר הוועדה כץ להחלטה על פיצול שני הסעיפים יחד מחוק ההסדרים, למרות שבתחילה נראה היה כי הסעיף הראשון, העוסק בהתחשבנות, יאושר.

מלשכת שר הבריאות אוריאל בוסו נמסר כי "ההחלטה על פיצול החוק התקבלה על ידי הייעוץ המשפטי של הכנסת. שר הבריאות רואה חשיבות רבה בחקיקה מהירה ככל האפשר של החוק למען מערך בריאות הנפש. השר שוחח עם יו"ר ועדת הבריאות וביקש כי החוק יקודם בצמוד לחוק ההסדרים ויושלם עם העברת תקציב המדינה".

נושאים קשורים:  בתי חולים פסיכיאטריים,  בתי חולים לבריאות הנפש,  חוק ההסדרים,  קופות החולים,  חדשות
תגובות

1. מתי כבר משהו במשרד הבריאות ישכיל ויבין כי אין בתי חולים פסיכיאטרים במדינת ישראל ומזמן!
2. מדובר באכסניות לחולי נפש שמתפקדות אך ורק בזכות צוות סיעודי כי אין באכסניות האלו שום אמצעים לקיום רפואה סבירה- רפואה של המאה ה 21!
3. חייבים ודחוף להפסיק לזרוק כסף לבור ללא תחתית וללא עתיד - מימון אכסניות לחולי נפש ולהעביר את הפסיכיאטריה , כולה, לקמפוסים של מרכזים רפואיים כלליים!
4. וזה מתוך המכתב שכתבתי עוד לשר הורוביץ
לפני מספר שבועת החלטתי להשתת, בכנס פסיכיאטרי של סניף המרכז כי היה לי חשוב לשמוע את מר' נ. הורוביץ – שר הבריאות. בתוכנית נכתב כי נשמע מפיו על תוכניותיו העתידיות לגבי הפסיכיאטריה.
הקשבתי בקשב רב וראשית, התרשמתי מבן אדם וזה קודם כל. שנית -התרשמתי מבן אדם שבאופן כנה רוצה לעשות שינוי ולהטיב עם הפסיכיאטריה.
כב' השר דיבר על החזון שלו ובין היתר אמר שהוא רואה בעתיד מחלקה פסיכיאטרית בבית חולים כללית. מאוד שמחתי לשמוע את זה אך מיד "נשפכו" עלי מים "מרעננים" כי התברר שכבוד השר רואה כחלק מהתוכנית שלו של מחלקה פסיכיאטרית בבית חולים כללי סינוף של מרכזי בריאות הנפש הקיימים לבתי חולים כלליים. אני לא יכול להאשים את השר באי ידיעה, כי הוא לא איש מקצוע. הוא אפילו לא רופא ולכן ברור לי כי משהו מקדם את הרעיון ההזוי ומסוכן לעתיד פסיכיאטריה כי סינוף בתי חולים פסיכיאטרים לבתי חולים כלליים זה ההפך הגמור של החזון, עליו דיבר מר נ. הורובץ.
כן, במילים האלו- רעיון הזוי ומסוכן!
בתום הופעה של השר ניסיתי לומר את מה שיש לי לומר בנושא במליאה אך לא קיבלתי זכות דיבור כי מארגני הכנס יודיעם טוב מאוד את מה שיש לי לומר. (עוד בשנת 2016 כתבתי מאמר דעה ופרסמתי אותו ב DOCTORS ONLY בתחילת פברואר 2017 ("לסגור את בתיה"ח הפסיכיאטריים ולהעביר פעילותם לבתי החולים " פרופ' אנטולי קריינין 02.02.2017, פורסם ב DOCTORS ONLY.
https://doctorsonly.co.il/2017/02/120528/?hilite=%27%D7%9C%D7%A1%D7%92%D7%95%D7%A8%27%2C%27%D7%91%D7%98%D7%99%27%2C%27%D7%97%D7%95%D7%9C%D7%99%D7%9D%27%2C%27%D7%A4%D7%A1%D7%99%D7%9B%D7%99%D7%90%D7%98%D7%A8%D7%99%D7%99%D7%9D%27 ). במאמר מוסגר, הנני ממליץ לקורא את המאמר לפני שתמשיכו לקרוא את מה שאני כותב היום כי מה שאני כותב היום זה המשך של מה שאני כתבתי אז בעברית ולא מזמן גם באנגלית ב- ISRAEL JOURNAL OF PSYCHIATRY
- Viewpoint: The Future of Psychiatry: From Whence it Came to a Brighter Future, Focus on Israel.
למרות שלא נתנו לי זכות דיבור בכל זאת ניגשתי לשר מחוץ לאולם המלאה ואמרתי לו כי הוא עושה טעות חמורה!
כן, במילים האלו – טעות חמורה!
בהמשך סיכמתי עם עוזר של השר כי אכתוב ואשלח את מה שיש לי לומר בנושא וכך עשיתי ואף וידיתי שעוזר של השר קיבל את מכתבי, אומנם מאז, כבר יותר מ 3 שבועות שקט.
היות ומאוד חשוב לי עתיד של המקצוע ובמיוחד מאוד חשוב לי לדאוג לאיכות הטיפול בחסרי ישעה החלטתי לחלוק עם עמיתי במה שאני חושב על הרפורמה בפסיכיאטריה עליה הכריז כבוד השר, מר נ. הורוביץ.

אהיה תמציתי עד כמה שאפשר.

1. גם אני רואה בחזון שלי ״מחלקה פסיכיאטרית בבית חולים כללי״ אבל אני רואה אותה כחלק ממערך הפסיכיאטרי בבית חולים ( חטיבה) ולא כגוף בודד!
2. סינוף של בתי חולים פסיכיאטריים לבתי חולים כללים- זאת דרך לשמר ולקבע את המצב האבסורדי, המזעזע והזוי שבו נמצאת פסיכיאטריה. אגב, הלכה למעשה, מזה שנים בתי חולים פסיכיאטריים מסונפים, כל אחד לבית חולים כללי כלשהו ( טירת כרמל לרמב״ם, מזור לנהרייה, באר שבע לסורוקה וכו׳
3. תשימו לב שכבר מזמן בתי חולים פסיכיאטרים נקראים -מרכזי בריאות הנפש וזה לא במקרה כי אכסניות האלו בהן מקבלים טיפול חולי נפש לא ניתן לקרוא בית חולים. שגם צמד המילים הזה – מרכז לבריאות הנפש רחוק מהמציאות.
4. מעט מאוד רופאים במדינת ישראל מודעים לכך שבמרכזי לברה"נ המודרניים" אין מעבודת (!!!) בכלל אין ומזמן. אין במרכזים אלו אפשרות להיעזר באופן שגרתי במכשירי הדמיה הרשימה של מה שאין במרכזים האלו ערוכה (יש מרכזים בהם אין כיסה לבדיקת נשים וזה במוסד רפואי בו נשיםלעיתים מאושפזים שנים!!!! ללא אפ/שרול לבדיקה של רופא נשים סבירה!!!).
5. אני מזכיר לאלו שמייעצים לשר שכל הקלסיפיקציות וכל ההנחיות ) guidelines) מחייבות קודם כול לשלול בעיה גופנית ורק אחר כך לאבחן הפרעה נפשית. האם משהו אי מפעם סיפר לשר הבריאות ולמנכ"ל באיזה קלים נעזר תורן במיון של מרכז לברה"נ על מנת לעמוד בדרישות של אותן הנחיות?! אצל תורן במיון יש רק פטיש, מסכת (סטטוסקופ), מכשיר ECG ומכשיר לחץ דם וזהו. אין לו גם אפשרות להתייעץ בזמן העמת, בזמן קבלת החלטות רפואיות, לעיתים החלטות גורליות ומרחיקות לכת, עם עמיתים ממקצועות רפואה אחרות.
6. מכל הנאמר לעיל ברור הוא כי לקרוא מקומות בהם היום מטופלים חולי נפש בתי חולים- זה אפילו לא מצחיק- זה עצוב.
7. כפי שכבר כתבתי בעבר הפער שבשימוש ובנגישות לקדמה הטכנולוגית שנוצר בין פסיכיאטריה ושער המקצועות הרפואיים רק הולך וגודל וזה אחד הסיבות, לדעתי, המסבירות מדוע מקצוע שלנו אינו אטרקטיבית בעליל ומדוע במצב הקיים אין סיכוי שסטודנטים יבואו להתמחות.
8. פסיכיאטריה אכן חלק ממערכת רפואה והיא כתת-מערכת חייבת להיות ברפואה ולא במרכזים מבודדים
ולכן נדרשת רפורמה יסודית.
8. כבוד השר מר נ. הורוביץ לא פעם אמר שפסיכיאטריה דורשת טיפול שורש. גם פה אני מסכים ולא מסכים
עם השר. מונח "טיפול שורש" שייך לרפואת שיניים ובמקרה זה מדובר בהתערבות מאוד יעילה נגד
הכאב אך בסוף הטיפול שין מתה ולכן הייתי ממליץ להשתמש בביטוי אחר ואני בטוח שכבוד השר מתכוון
לזה – "שינוי שורש".
9. כאמור, פסיכיאטריה הינה תת-מערכת בתוך מערכת רפואית ולכן נדרשת גישה וטיפול מערכתיים ובראש
הראשונה רפורמה חוקתית. כן צריכים להתחיל שינוים חוקתיים. אני מזכיר שאנחנו עד היום, מבחינה
חוקתית לא חלק של הרפואה כי אנחנו עד היום מתנהלים עפ״י "חוק לטיפול בחוליי נפש" משנת 1985
שהוא לא בהרבה שונה מחוק עותומני של סוף מאה 19(1872). האבסורד והשימור של הסטיגמה, בין
היתר הינו בכך שלצד ״חוק זכויות החולה״ (1996) ישנו חוק נפרד לטיפול בחולי נפש!!!??? נשאלת
השאלה -למה? אנחנו בכל הזדמנות האפשרית מצהירים על צורך להיאבק בסטיגמה מחד גיסא ומאידך
גיסא לא עושים מהומה על מנת להפסיק את האי צדק קיצוני שבא על ידי ביטוי בקיום חוק נפרד לחולי
נפש. חייב להיות חוק אחד לכולם!!!!
10. מבחינת הרפורמה החוקתית חייבים לשנות מהותית גם תפקיד של פסיכיאטר מחוזי אם בכלל לא לבטלו
ולהעביר את החלק המשפטי שכולל נטילת חופש מחולי נפש לאלה שחברה הסמיכה לכך- למשפטנים,
משטרה וכו׳ ולהשאיר לפסיכיאטרים תפקיד של ייעוציים ולא אלו שסמים אזיקים על מטופלים- מצב הזוי!
11. שוב, העברת כסף ותקציבים למרכזים פסיכיאטרים- זאת זריקת כסף לבור ללא תחתית. נכון להיום
צריכים לתת כסף אך ורק לתגבור צוותים באגפים סגורים ולשיפוצים הכרכיים ורוב הכסף להפנות לבניית
מערך פסיכיאטרי בבתי חולים כלליים.
12. פסיכיאטריה מזמן חייבת להתנהג ולהתנהל כמו שער מקצועות הרפואה – מחלקות פסיכיאטריות בבתי
חולים כלליים, מחלקות שיקום- במרכזי שיקום, חולים פסיכיאטריים עם מחלה סופנית או בשלב סופני –
במין חספסים ויש כבר יחידות כאלו.
13. יש מקום לשינוי מהותי, כולל העברת כובד המשקל מכל הבחינות לפסיכיאטריה קהילתית, כולל העברת
אחראית על השחרור (!!!) לנציגי קהילה ובכך לפתור את הבעיה של רצף הטיפול ( אני רואה בזה גם
פיטרון לבעיה של שמירה על הרצף טיפולי ברפואה כולה ולאו דווקא בפסיכיאטריה), אבל זה נושא נוסף
ומאוד חשוב לרפואה כולה.
14. מכל הנאמר לעיל ברור שנכון להיום חייבים לעצור את הסינוף של מרכזים לבריאות הנפש לבתי חולים
כלליים– במיידית על מנת למנוע שימור מצב הקיים ובזבוז כסף למשהו שאין לו עתיד!
15. כתבתי כל זה לכבוד השר ובסוף כתבתי – "יש בכל הסעיפים הללו המון מה לפרט ואם שר מעוניין אני
מוכן לפרט". היות ולא קיבלתי מאז תגובה כלשהי, החלטתי לשתף את עמיתי המכובדים.

אנונימי/ת
17.01.2025, 10:19

כל מה כתבת לא מעניין את הנוגעים בדבר כי גם אני חשבתי כתבתי ואמרתי כמוך ואני ותיק ממך במקצוע.
יש לנו ממשלה מושחתת עם סדר עדיפויות מושחת, והכסף הולך לחוק הרבנים לישיבות להתנחלויות לכנף ציון ולשיפוצים בוילה של הנאשם בפלילים.
זה עצוב מאוד !

אני לא יודע מי אתה (לא נוהג לכתוב בעילום שם! גם לא יודע עד כמה אתה או את יותר ותיק ממני (אני 45 שנה פסיכיאטר). אגב, זה ממש לא רלוונטי מה הוותק כי פעם ראשונה ניסיתי לדבר על צורך בסגירת אכסניות פסיכיאטריות עוד בהיותי בברה"מ בשנת 1985.
לגבי ממשלה מושחתת (יש לנו איגוד מושחת).
לגבי ממשלה מושחתת- פרסמתי את המאמר שלי עוד בשנת 2017 ופניתי לשר הורוביץ שהוא עד כמה שאני יודע היה שייך לממשלה אחרת... לכן סיסמה - "רק לא ביבי" ממש לא במקום ושימוש בה בנושא זה ממש שימוש אלוב.

אנונימי/ת
17.01.2025, 18:34

אני בן 76 ומכיר את המערכת היטב.
אם לא חל שינוי מהותי לטובה עד עכשיו, זה בטח לא יקרה תחת ממשלת החורבן והשחיתות.
עדיף לך יותר לתקן את שגיאות הכתיב שלך בעברית מאשר לכתוב כל כך הרבה עצות למערכת בעייתית ואטומה.
כמו למשל : אלוב ? עלוב ! .....

תודה על הערה. אכן - עלוב.
לא רגיל ולא מתכוון להעביר את הנושא מגופו של עניין לגופו של הפרט, אם כי גילך אומר שמבחינת הוותק בפסיכיאטריה אתה לא עולה על וותק שלי.
עדיין מזהה שלא רק חשיבה , גם ראייה שלך סלקטיבית! כתבתי שפניתי לשר הורוביץ ולשרים אחרים - שרים בממשלות אחרות - דבר לא נעשה והמצב רק הולך ומחמיר. התמחות ברוב האכסניות הפסיכיאטריות- פיקציה ולא עומד בדרישות מינימאליות ודרישות פורמאליות של הסילבוס ובכל זה משתפים פעולה האיגוד, ההסתדרות , מועצה מדעית, משרד הבריאות ואפילו פרקליטות. האם כל הגופים האחו קשורים לממשלה הנוכחית?!
״העיקר לא ביבי״- עד כמה זה עלוב!

אנונימי/ת
18.01.2025, 09:29

ביבי פוטין טראמפ לוקשנקו ודומיהם לא שווים התייחסות יתר.
ולענייננו, עוד לפני שהיגרת לישראל אני טענתי כבר אז בכל הזדמנות שהפסיכיאטריה צריכה להיות חלק אינטגרלי מהקאמפוס של בי"ח כללי , לפחות כמו המודל של ביה"ח בו התמחתי גהה. אמנם קראו לנו "אלה שמעבר לכביש" אבל היתה כל הזמן עבודה הדדית משותפת ומפרה.
לגבי איכות ההתמחות, תמיד יש מה לשפר וזה תלוי מאוד באיכות מנהל ביה"ח באיכותו של מנהל המחלקה בתקציבים
ויש עוד מרכיבים אבל אפסיק פה.
יום טוב