ההחלטה לפצל את החוק להתחשבנות בין בתי החולים לבריאות הנפש לקופות החולים מחוק ההסדרים, שהתקבלה לאחרונה בוועדת הכנסת בראשות ח"כ אופיר כץ, עלולה להוביל לפגיעה משמעותית בתקציבי בתי החולים הפסיכיאטריים בישראל. ההחלטה צפויה לעכב את אישור החוק בוועדת הבריאות, דבר שעלול להשפיע באופן ישיר על התנהלותם התקציבית של המוסדות הרפואיים. על כך דיווח השבוע (ג') שקד גרין בכלכליסט.
עוד בעניין דומה
פיצול הצעת חוק להליך חקיקה רגיל משמעותו שהצעת החוק תנוח על שולחנה של הוועדה המוסמכת לכך והיא תוסיף לדון בו שלא בלוחות הזמנים של חוק הסדרים. ככל שתהליך החקיקה יתעכב ולא יחוקק במקביל לחוק ההסדרים, אותו הכנסת נדרשת לאשר עד סוף חודש מרץ, הרי שהדבר יביא לעיכוב בהתחשבנות בין קופות החולים לבתי החולים הפסיכיאטריים ולפגיעה בתקציבם, שנאמד בעשרות מיליוני שקלים.
הרקע למשבר המתהווה נעוץ במערכת היחסים הכלכלית המורכבת בין קופות החולים לבתי החולים הפסיכיאטריים, המוסדרת באמצעות כללי התחשבנות המתעדכנים מאז 1997 דרך חוק ההסדרים. המנגנון הקיים נועד לתמרץ את קופות החולים לפתח שירותים בקהילה ולהשתמש באשפוז כפתרון אחרון בלבד. עם תום תוקף ההסכם האחרון ב-2024, ביקש משרד האוצר ליצור הסדר חדש במסגרת חוק ההסדרים, שבו התשלום יהיה גלובלי וללא תלות במספר ימי האשפוז.
העיכוב בחקיקה עלול להשפיע משמעותית על שמונה מתוך עשרה בתי חולים ממשלתיים לבריאות הנפש. ללא הסדר חדש, בתי החולים לא יוכלו להתחשבן עם קופות החולים, מה שיוביל לפגיעה בהכנסותיהם וביציבותם הכלכלית. הפגיעה התקציבית עלולה להגיע לעשרות מיליוני שקלים, וכל סבסוד של הפגיעה יחייב קיצוץ בתקציבים אחרים של משרד הבריאות.
נקודה נוספת שעוררה מחלוקת היא הכללת סעיף הנוגע לתשלום אגרת מיון בבתי החולים הפסיכיאטריים. התנגדות לסעיף זה הובילה את יו"ר הוועדה כץ להחלטה על פיצול שני הסעיפים יחד מחוק ההסדרים, למרות שבתחילה נראה היה כי הסעיף הראשון, העוסק בהתחשבנות, יאושר.
מלשכת שר הבריאות אוריאל בוסו נמסר כי "ההחלטה על פיצול החוק התקבלה על ידי הייעוץ המשפטי של הכנסת. שר הבריאות רואה חשיבות רבה בחקיקה מהירה ככל האפשר של החוק למען מערך בריאות הנפש. השר שוחח עם יו"ר ועדת הבריאות וביקש כי החוק יקודם בצמוד לחוק ההסדרים ויושלם עם העברת תקציב המדינה".