חדשות

המענה למשבר בריאות הנפש: פתרונות טכנולוגיים למטופלים

שלוש טכנולוגיות חדשות שהשיקה קופת החולים מכבי מספקות מענה נגיש למטופלים במצוקה נפשית | עבור המטפלים מופעלת תכנית דיגיטלית לקיצור התיעוד הקליני

שימוש באפליקציית ווטסאפ. אילוסטרציה

סקר בריאות שערכה קופת החולים מכבי בקרב מבוטחיה במלאת שנה למלחמה מראה כי כל ישראלי שלישי מעיד על צורך בסיוע נפשי מקצועי, וכל ישראלי רביעי מגדיר את מצבו הנפשי כבינוני או גרוע - פי שניים מהתקופה שקדמה למלחמה.

עוד עולה מנתוני הקופה כי מאז פרוץ המלחמה חלה עלייה של 20% בביקושים לטיפולי בריאות הנפש, עלייה של כ-30% באבחנות פוסט טראומה (PTSD) בשנה החולפת וגידול של כ-50% במספר הביקורים במרפאות בריאות הנפש במחצית השנייה של 2024 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מדובר בתוספת של יותר מ-100 אלף טיפולים בשנה.

במענה לצרכים הגוברים, הקופה השיקה ארבע טכנולוגיות חדשות המיועדות לספק מענה יעיל ונגיש יותר למטופלים ולמטפלים כאחד:

מערכת KAI, המשלבת בינה מלאכותית עם מומחיות של צוות פסיכולוגים ומטפלים, לתקשורת דרך וואטסאפ 24/7, ללא הגבלה, עם תמיכה רגשית מותאמת אישית על בסיס עקרונות טיפוליים מוכחים. בהודעת הקופה צוין כי "KAI נועדה לסייע בהתמודדות יומיומית עם מצבי לחץ, ויסות רגשי ושיפור הריכוז, עד למועד התור הפרונטלי עם מטפל במידת הצורך. KAI מסוגלת להרחיב את השיח לעידוד חשיבה מעמיקה, לשאול שאלות רפלקטיביות חכמות, להציע תרגילי התמודדות רלוונטיים וכן לבצע הערכות של מצב המשתמש באמצעות שאלונים מתוקפים".

מערכת נוספת היא I FEEL, להערכת מצבם הנפשי של הפונים באמצעות שאלונים וראיון מקוון וקבלת המלצה לטיפול מותאם אישית. ב"מכבי" מסרו כי זהו שימוש ראשון בישראל בשאלון לניתוב ואיתור מידת המצוקה של מטופלים. לאחר מענה על מספר שאלות, המטופל יועבר תוך 24-48 שעות לפגישה ראשונית בצ'אט עם מטפל מוסמך. בהתאם לתשובות ולשיח, יומלץ על מסלול הטיפול המתאים ביותר.

"אתם איתי", תכנית דיגיטלית ייעודית לילדים שנחשפו לאירועים טראומטיים, מספקת לילדים ולהוריהם שיטות התמודדות באמצעות פלטפורמה ידידותית וחווייתית וכוללת משחקים, סרטוני וידיאו ואנימציה, איורים וקטעי שמע, והיא מלווה על ידי מטפלים מומחים.

תכנית נוספת, המיועדת למטפלים, היא "איליוס" ומטרתה לקצר את הליך התיעוד הקליני. המערכת מקליטה את הטיפול ובסיומו מגישה למטפל המלצה לתיעוד, כך שכל שנותר הוא לעבור על ההמלצה, לבצע תיקונים במידת הצורך ולאשר אותה. פתרון זה מאפשר להפנות שעות עבודה רבות מתיעוד אדמיניסטרטיבי לעבודה קלינית, ובכך עשוי לקצר את זמני ההמתנה.

מנכ"לית מכבי שירותי בריאות, סיגל דדון-לוי, אמרה כי "תחום בריאות הנפש הפך למשימה לאומית בעקבות המלחמה. הטכנולוגיות שקידמנו מציעות לחברינו שירותים דיגיטליים בתחום בריאות הנפש, אחד התחומים המבוקשים ברפואת הקהילה בישראל עם ביקושים שעולים באופן קבוע ומשמעותי".

ד"ר טלי שמואלי, מנהלת המחלקה לבריאות הנפש ב"מכבי", מציינת כי "הטכנולוגיות הללו עונות על שלושת האתגרים המשמעותיים בתחום בריאות הנפש: העלייה בביקושים לטיפולים, זמני ההמתנה הארוכים והמחסור בכוח אדם טיפולי". היא מדגישה שהכלים שעמדו לרשות המערכת לפני שנתיים כבר אינם מספיקים כיום וכי תחום בריאות הנפש הפך לאתגר בסדר גודל לאומי.

נושאים קשורים:  בריאות הנפש,  טכנולוגיות בריאות,  קופת החולים מכבי,  חדשות
תגובות