מספר המרשמים לטיפול בהפרעת קשב וריכוז (ADHD) באנגליה עלה בשיעור של 18% מדי שנה מאז תחילת מגיפת הקורונה. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת BMJ Mental Health בשבוע שעבר.
עוד בעניין דומה
במחקר שערכו חוקרים מאוניברסיטאות אסטון והאדרספילד באנגליה, נותחו נתוני מרשמים ממאגר הנתונים הלאומי האנגלי בתקופה שבין אפריל 2019 למרץ 2024. נבדקו מרשמים של חמש תרופות המאושרות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז: שלוש תרופות מסוג ממריץ (מתילפנידט, דקסאמפטמין, ליסדקסאמפטמין) ושתי תרופות שאינן ממריצות (אטומוקסטין, גואנפאצין).
הממצאים העיקריים מצביעים על עלייה של 18% בממוצע השנתי במספר המרשמים ברמה הלאומית. מתילפנידט נותרה התרופה הנפוצה ביותר עם 19 פריטים לכל אלף נפש, אך ליסדקסאמפטמין רשמה את העלייה הגבוהה ביותר בשיעור של 55% מדי שנה.
החוקרים זיהו מספר גורמים מרכזיים שתרמו לעלייה המשמעותית, ובראשם העלייה במודעות הציבורית והמקצועית להפרעת קשב וריכוז. רשתות חברתיות, ובמיוחד פלטפורמות כמו טיקטוק ואינסטגרם, סייעו להנגשת מידע ולשיתוף חוויות אישיות, מה שעודד יותר אנשים לגשת לאבחון ולטיפול.
מגיפת הקורונה נמצאה כגורם משפיע מרכזי נוסף. השינויים בשגרת החיים, כמו למידה ועבודה מרחוק, רמות הלחץ הגבוהות והפרעה במערכות התמיכה, הגבירו את המודעות לתסמיני הפרעת קשב וריכוז.
המחקר חשף הבדלים משמעותיים בין אזורים שונים, כאשר לונדון מובילה בשיעור המרשמים, וכן הצביע על השפעת גורמים סוציואקונומיים על האבחון והטיפול. נמצא קשר מובהק בין רמת הכנסה, השתייכות אתנית ורמות אי שוויון לבין שיעורי האבחון והטיפול.
החוקרים מסיקים כי יש צורך דחוף בגיבוש מדיניות שתתמודד עם הפערים האזוריים והסוציואקונומיים בטיפול בהפרעת קשב וריכוז. הם ממליצים על מחקר נוסף כדי להבין את ההשפעות ארוכות הטווח של המגמות החדשות, תוך שימת דגש על צרכים ייחודיים של אוכלוסיות שונות.