חדשות

מחוז מרכז ללא פסיכיאטר מחוזי: "פגיעה במטופלים ובשלום הציבור"

יו"ר איגוד הפסיכיאטריה, ד"ר מרינה קופצ'יק, מתריעה: אין מענה להארכת אשפוז כפוי ומטופלים מסוכנים לעצמם ולסביבה משוחררים בניגוד לחוק | משרד הבריאות: "דנים בשכר הפסיכיאטרים המחוזיים"

מיטות אשפוז בבית חולים פסיכיאטרי. 76% מהאשפוזים הפסיכיאטריים בישראל הם אשפוזים חוזרים. צילום: נועם מושקוביץ/ פלאש 90

זה יותר משבוע, עם סיום תפקידו של ד"ר מוסא סעיד מוחמד, הפסיכיאטר המחוזי של מחוז מרכז, אין פסיכיאטר במחוז מרכז ואין מענה להארכת אשפוז כפוי. המשמעות היא שמטופלים מסוכנים כלפי עצמם והסביבה משוחררים בניגוד לחוק.

על כך התריעה יו"ר איגוד הפסיכיאטריה, ד"ר מרינה קופצ'יק במכתב "פגיעה חמורה במטופלים וסכנה לשלום הציבור", ששיגרה לראשי משרד הבריאות בשבוע שעבר.

ד"ר מרינה קופצ'יק, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה. "נסיונות להטיל את תפקיד הפסיכיאטר המחוזי על הרופאים בבתי החולים"

הפסיכיאטר המחוזי של מחוז מרכז נותן שירות לאוכלוסיה בסדר גודל של 2.5 מיליון תושבים, מחדרה עד גדרה (למעט תל אביב) ולארבעה בתי חולים פסיכיאטריים. לצד הארכת אשפוזים כפויים במידת הצורך, הוא הסמכות לתת מענה לבקשות לבדיקות כפויות דחופות ולהפניית צווי אשפוז מבית המשפט לבתי החולים. היעדרו של פסיכיאטר מחוזי יוצר לפיכך "מצב כאוטי בו השופטים מחליטים בעצמם לאיזה בית חולים לשלוח את החולה", ציינה ד"ר קופצ'יק.

עוד מתריעה ד"ר קופצ'יק במכתבה כי החל מתחילת חודש אפריל תיווצר בעיה של היעדר פסיכיאטרים מחוזיים תורנים בשעות הערב והלילה, זאת כיוון שמומחים בבתי החולים מסרבים לבצע כונניות מיון ללא פסיכיאטר מחוזי.

"עד עתה הפתרונות שקיבלנו ממשרד הבריאות הינם מבולבלים ולא ישימים וכוללים אמירות כגון 'תעשו מה שאתם יכולים ומבינים', או נסיונות להטיל את תפקיד הפסיכיאטר המחוזי על הרופאים בבתי החולים", כתבה ד"ר קופצ'יק וסיכמה. "עקב סכנה לשלום הציבור, אנו פונים למשרד הבריאות כדי לטפל באופן מיידי במצב מסוכן זה".

כפי שדווח בדוקטורס אונלי, נכון ליולי אשתקד, בישראל פועלים 13 פסיכיאטרים מחוזיים וסגניהם אך ארבעה מהתקנים אינם מאוישים. בכל שעה ורבע מתאשפז אדם בכפייה בישראל, כ-7,000 אשפוזים כפויים בשנה, שהם כ-30% מכלל האשפוזים הפסיכיאטריים. פסיכיאטרים מחוזיים או סגניהם הנמצאים בכוננות של 24 שעות מתקשים להתמודד עם העומס. במחוז צפון, במחוז ירושלים ואף במחוז מרכז, שבו מרוכזת כ-40% מהפעילות בתחום, פועלים הפסיכיאטרים המחוזיים ללא סגנים.

בתגובה לבעיית הפסיכיאטר המחוזי במחוז מרכז, נמסר ל"ישראל היום" ממשרד הבריאות: "משרד הבריאות מנהל שיח בימים אלה עם הממונה על השכר במשרד האוצר על מנת למצוא פתרונות בנושא שכר הפסיכיאטרים המחוזיים. נוסף על כך פועל המשרד למציאת פתרונות עד למינוי פסיכיאטר מחוזי קבוע. כך לדוגמה, משעות הצהריים ועד הבוקר, פסיכיאטרים מחוזיים אחרים נותנים מענה בעת הצורך, זאת בנוסף למאמצים נוספים ובהם גיוס פסיכיאטר שיצא לגמלאות".

עוד ציינו במשרד הבריאות כי "למנהלי בתי חולים פסיכיאטריים יש סמכות להוציא הוראת אשפוז ל–48 שעות, וגם למשטרת ישראל יש סמכויות להעברת מטופלים לבתי החולים במקרים של סכנת חיים".

נושאים קשורים:  פסיכיאטר מחוזי,  חדשות,  ד"ר מרינה קופצ'יק,  משרד הבריאות,  אשפוז בכפייה
תגובות

ממליץ לד״ר קופצ׳יק לשמוח במקום להתריע! הזדמנות פז להמשיך ואף לקדם את הנושא ולהביא לסגירת מוסד מטורלל של פסיכיאטר מחוזי במתכונתו הנוכחי- חייבים לשנות את החוק שזמנו עבר כבר מזמן- חוק לטיפול בחולי נפש!!! ממשיכים להנציח את האבסורד ואת הסטיגמה!
לא רק להעביר שירותים פסיכיאטריים במלואם לקמפוסים של בתי חולים כלליים אלה לאחד שני חוקים- חוק זכויות חולה וחוק לאיפול בחולי נפש!

אנונימי/ת
27.03.2025, 08:34

ביטויו המילוליים של פרופ' קריינין מעידים יותר עליו עצמו, מאשר על תפקיד הפסיכיאטר המחוזי ותפקיד החוק לטיפול בחולי נפש. הוא מביא אמירות שהן שילוב של בורות ודמגוגיה שאין בהם דבר וחצי דבר בעניין שמירת זכויות החולה.

אנונימי/ת
19.03.2025, 23:59

אפשר הסבר לגבי המשפט האחרון-וגם למשטרת ישראל יש סמכויות להעברת מטופלים לבתי החולים במקרים של סכנת חיים"?

26.03.2025, 15:16

לא פעם ולא פעמיים משטרת ישראל מעבירה מטופל לבית חולים פסיכיארי ללא סטאטוס משפטי כלשהו "נותנת לו/לה טרמפ" מורידים במיון ומשאירים שם. אין סטאטוס משפטי.

אנונימי/ת
20.03.2025, 07:30

במקום לחפש את הטכנוקרט הבא שיאייש באופן זמני את משרת הפסיכיאטר המחוזי, ראוי שיקום צוות חשיבה בין-משרדי, שיחקור לעומק את מגוון הסיבות לכך שאף אחד לא מעוניין במשרה הזו.
חברה שבה, מחד, מתקיים אקלים אגרסיבי ששולל מכל וכל אשפוז בכפייה בכל תנאי ומצב (כולל בתוך המערכת הפסיכיאטרית), ומאידך, באותה חברה ממש מוטלת חבות נזיקית על הפסיכיאטריה במקרים של "היעדר מניעה", היא חברה שבה אי-איוש מתמשך של פסיכיאטר מחוזי הוא רק סימפטום.
במקביל, ראוי לבחון מחדש את הנחיצות והיעילות של מוסד הפסיכיאטר המחוזי במדינת ישראל, שכן לאור המציאות והתפקוד בשטח, הפונקציה של הפסיכיאטר המחוזי פשטה את הרגל.
המשגת הבעיה באופן שטחי, כנובעת מתנאי שכר משקפת את קוצר הראיה של משרד הבריאות ושאר הבירוקרטים, שמתבונים על הסוגיה מבעד לטבלאות שכר.
אנו ניצבים בפני קריסה מערכתית של מבנה הפסיכיאטריה בישראל, והממשק שבין הפסיכיאטריה, החוק והחברה.
נדרש שידוד מערכות, החל ברמת החקיקה וכלה ברמת הרגולציה והפיקוח, על הסמכויות שנתונות כיום בידי הפסיכיאטרים המחוזיים.
בדומה למדינות אחרות בעולם, תחום הטיפול בכפייה צריך לעבור לסמכות בתי המשפט (להם כידוע אין חבות נזיקית). כמו כן, נושא חוות הדעת הפסיכיאטריות צריך להיעשות בסמכות ובפיקוח ישיר של מערכת המשפט, שתוודא שרק האנשים המתאימים לכך מבחינה מקצועית ואתית יופקדו על התחום. במקביל, יש לדאוג לתשתית מתאימה מבחינה לוגיסטית, שתאפשר התייעלות של התחום, שכיום מנוהל באופן פרימיטיבי עד רשלני.

עד כמה שאתה צודק! חולם על כל מילה!

אנונימי/ת
27.03.2025, 08:49

עוד גיבוב של מילים שאין להן כל קשר למציאות או דאגה לזכויות החולה. פסוידו-פילוסופיה בגרוש.
בפרספקטיבה של מעל 30 שנה מאז נחקק החוק החדש ותפקיד הפסיכיאטר המחוזי הופרד מ"ג'וב נוסף" של מנהל בית חולים ממשלתי במחוז - חל שיפור עצום בשמירה על זכויות חולי הנפש.
חוק טיפול בחולי נפש -1991, ו"חוק שיקום נכי נפש בקהילה" הן שתי הרפורמות הבודדות שהצליחו לקדם את מצב ואיכות הטיפול בתחום בריאות הנפש

אנונימי/ת
27.03.2025, 23:49

כיוון שתגובה זו מתיימרת להיות מעבר ל״גיבוב של מילים״, האם ניתן להציג את העובדות, שתומכות בטענה שלפיה ״בפרספקטיבה של מעל 30 שנה... חל שיפור עצום בשמירה על זכויות חולי הנפש״?
ויתרה מכך, מניין לך, שהרפורמה המוצעת בתגובה שעליה חלקת לא תקדם ב 30 שנה הבאות עוד יותר את מצב זכויות חולי הנפש?
כמה קל לשחרר אמירות מזלזלות באחרים.
כמה קשה לטעון דברי טעם מנומקים.

השאלה למה לא להשתמש בהוראה בידי המנהל שקיימת בחוק, כאשר לא ניתן להשיג פסיכיאטר מחוזי, הדבר כלול בחוק טיפול חולי נפש (1991).
להלן טקסט:
5. (א) מנהל רשאי לקבל חולה לאשפוז דחוף בניגוד לרצונו וללא הוראת אשפוז לאחר
שהחולה נבדק כאמור בסעיף 3, ונמצא כי נתמלאו לגביו התנאים לאשפוז כאמור בסעיף 9(א).
(ב) תקופת אשפוז דחוף לפי סעיף קטן (א) לא תעלה על ארבעים ושמונה שעות; בתום
התקופה האמורה ישוחרר החולה, אלא אם כן ניתנה בתוך אותה תקופה הוראת אשפוז או שהחולה
. הסכים לאשפוזו כאמור בסעיף 4