זה יותר משבוע, עם סיום תפקידו של ד"ר מוסא סעיד מוחמד, הפסיכיאטר המחוזי של מחוז מרכז, אין פסיכיאטר במחוז מרכז ואין מענה להארכת אשפוז כפוי. המשמעות היא שמטופלים מסוכנים כלפי עצמם והסביבה משוחררים בניגוד לחוק.
עוד בעניין דומה
על כך התריעה יו"ר איגוד הפסיכיאטריה, ד"ר מרינה קופצ'יק במכתב "פגיעה חמורה במטופלים וסכנה לשלום הציבור", ששיגרה לראשי משרד הבריאות בשבוע שעבר.

ד"ר מרינה קופצ'יק, יו"ר איגוד הפסיכיאטריה. "נסיונות להטיל את תפקיד הפסיכיאטר המחוזי על הרופאים בבתי החולים"
הפסיכיאטר המחוזי של מחוז מרכז נותן שירות לאוכלוסיה בסדר גודל של 2.5 מיליון תושבים, מחדרה עד גדרה (למעט תל אביב) ולארבעה בתי חולים פסיכיאטריים. לצד הארכת אשפוזים כפויים במידת הצורך, הוא הסמכות לתת מענה לבקשות לבדיקות כפויות דחופות ולהפניית צווי אשפוז מבית המשפט לבתי החולים. היעדרו של פסיכיאטר מחוזי יוצר לפיכך "מצב כאוטי בו השופטים מחליטים בעצמם לאיזה בית חולים לשלוח את החולה", ציינה ד"ר קופצ'יק.
עוד מתריעה ד"ר קופצ'יק במכתבה כי החל מתחילת חודש אפריל תיווצר בעיה של היעדר פסיכיאטרים מחוזיים תורנים בשעות הערב והלילה, זאת כיוון שמומחים בבתי החולים מסרבים לבצע כונניות מיון ללא פסיכיאטר מחוזי.
"עד עתה הפתרונות שקיבלנו ממשרד הבריאות הינם מבולבלים ולא ישימים וכוללים אמירות כגון 'תעשו מה שאתם יכולים ומבינים', או נסיונות להטיל את תפקיד הפסיכיאטר המחוזי על הרופאים בבתי החולים", כתבה ד"ר קופצ'יק וסיכמה. "עקב סכנה לשלום הציבור, אנו פונים למשרד הבריאות כדי לטפל באופן מיידי במצב מסוכן זה".
כפי שדווח בדוקטורס אונלי, נכון ליולי אשתקד, בישראל פועלים 13 פסיכיאטרים מחוזיים וסגניהם אך ארבעה מהתקנים אינם מאוישים. בכל שעה ורבע מתאשפז אדם בכפייה בישראל, כ-7,000 אשפוזים כפויים בשנה, שהם כ-30% מכלל האשפוזים הפסיכיאטריים. פסיכיאטרים מחוזיים או סגניהם הנמצאים בכוננות של 24 שעות מתקשים להתמודד עם העומס. במחוז צפון, במחוז ירושלים ואף במחוז מרכז, שבו מרוכזת כ-40% מהפעילות בתחום, פועלים הפסיכיאטרים המחוזיים ללא סגנים.
בתגובה לבעיית הפסיכיאטר המחוזי במחוז מרכז, נמסר ל"ישראל היום" ממשרד הבריאות: "משרד הבריאות מנהל שיח בימים אלה עם הממונה על השכר במשרד האוצר על מנת למצוא פתרונות בנושא שכר הפסיכיאטרים המחוזיים. נוסף על כך פועל המשרד למציאת פתרונות עד למינוי פסיכיאטר מחוזי קבוע. כך לדוגמה, משעות הצהריים ועד הבוקר, פסיכיאטרים מחוזיים אחרים נותנים מענה בעת הצורך, זאת בנוסף למאמצים נוספים ובהם גיוס פסיכיאטר שיצא לגמלאות".
עוד ציינו במשרד הבריאות כי "למנהלי בתי חולים פסיכיאטריים יש סמכות להוציא הוראת אשפוז ל–48 שעות, וגם למשטרת ישראל יש סמכויות להעברת מטופלים לבתי החולים במקרים של סכנת חיים".