מחקרים COVID-19

מחקר: פוטנציאל ריפוי למחלת הקורונה בתרופה אנטי דכאונית

רופא מחוות סוסים בקליפורניה החליט לתת את תרופת הפלובוקסמין לטיפול בדיכאון ול-OCD לעשרות עובדי החווה שנדבקו בקורונה – התוצאות לא איחרו לבוא

תרופה לקורונה. אילוסטרציה

תרופת הפלובוקסמין (Fluvoxamine), המשמשת לטיפול בדיכאון וב-OCD, נמצאה במחקרים אחרונים כבעלת פוטנציאל טיפולי במחלת הקורונה. התרופה, שנמכרת בישראל גם תחת השם המסחרי פבוקסיל, הצליחה לעצור את הריאקציה הדלקתית בריאות באנשים שנדבקו ב-COVID-19.

פלובוקסאמין היא תרופה נוגדת דיכאון וחרדה המעכבת ניצול חוזר של סרוטונין במוח. כמו כן, תרופה זו נמצאה יעילה בטיפול בחולים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית. לפי מחקרים ראשוניים נראה שמנגנון עצירת הדלקת במחלת הקורונה פועל באמצעות השפעת החומר הפעיל על רצפטורים של סיגמה-1.

ד"ר כליין מטר, מומחית לרפואה זיהומים באוניברסיטת וושינגטון, סנט לואיס, ביצעה מחקר ראשוני שפורסם לפני מספר חודשים בכתב עת הרפואי Journal of the American Medical Association. לדבריה, "ראינו שכל החולים שקיבלו את הפלובוקסמין לא פיתחו תסמינים בריאות או בדרכי הנשימה". כעת המחקר שלה הורחב ומשתתפות בו גם אוניברסיטת נורטווסטרן, אוניברסיטת מינסוטה ואוניברסיטת יוטה.

הכל התחיל כאשר בחוות מרוץ סוסים גולדן גייט פילדס שבברקלי, קליפורניה, נדבקו כ-130 מהעובדים בקורונה. הרופא של חוות המרוצים, ד"ר דוד ספטל, היה מודע לדיווחים המוקדמים על יעילות הפלובוקסמין והציע לתת את התרופה לעובדים שנדבקו. העובדים קיבלו 50 מ"ג פלובוקסמין פעמיים ביום ל-14 יום. בשבוע שעבר פורסמו תוצאות הניסוי על ידי ד"ר ספטל בכתב עת הרפואי "אוקספורד אקדמיק".

65 עובדים נטלו פלובוקסמין במשך שבועיים. אף לא אחד מהם נזקק לאשפוז. לעומת זאת, מתוך 48 הנדבקים שסירבו לקבל את התרופה, 12.5% התאשפזו. בתום 14 ימי הטיפול, כל המטופלים שקיבלו את הפלובוקסמין החלימו לגמרי, ואולם בקבוצה שלא קיבלה את הטיפול, 21% מהם דיווחו על תסמינים נמשכים כדוגמת בעיות ריכוז וזיכרון, עייפות, כאבי פרקים וכאבי ראש.

"אני מאוד אופטימי לגבי הפלובוקסמין. עכשיו צריך לבחון את היעילות במספר יותר גדול של מטופלים" אמר ד"ר ר'ז דדסגופטה מבית חולים קאק של אוניברסיטת דרום קליפורניה.

המומחה לשינויי התוויות של תרופות, משה רוגוזניצקי ממכון MedInsight, מעודד מתוצאות מחקר זה. לדבריו, "הפלובוקסמין היא תרופה ותיקה, בטוחה לשימוש וזולה. היכולת למצוא טיפולים שניתן להנגיש במסגרת ביתית ובכך למנוע אשפוזים מיותרים היא קריטית. רק באמצעות טיפול מוקדם בקהילה, בשימוש מושכל של תרופות גנריות כגון פלובוקסמין נוכל לענות מיטבית על צרכיהם של חולים עוד בשלב הראשוני והמוקדם של המחלה, ובכך למנוע את העומס על בתי החולים".

עוד אמר רוגוזניצקי: "יש לקוות שבמערכת הבריאות ישימו לב למחקרים המבטיחים שמגיעים מעבר לים. בהשקעת משאבים זניחה ביחס להפסדים הנגרמים למשק כולו מדי יום במגיפה, נוכל לקדם מניפה של תגליות, חלקן של חוקרים ישראלים, כדי להביא לפתרון בטיחותי, יעיל וזול למחלת הקורונה".

נושאים קשורים:  19-COVID,  תרופה לקורונה,  משה רוגוזניצקי,  פלובוקסמין,  Fluvoxamine,  חדשות,  מחקרים
תגובות