חדשות

"במשך 29 שנה לא נוספה אפילו מיטה אחת לאשפוז הפסיכיאטרי"

המערך הפסיכיאטרי זועק לעזרה: לצד עלייה חדה בתלונות על דיכאון ובצריכת תרופות פסיכיאטריות בעקבות הקורונה, במחלקות הפסיכיאטריות מדווחים על צפיפות ועל יותר אירועי אלימות ואשפוז בכפייה

זגוגיות מנופצות בעקבות התפרצות מאושפז במרכז לבריאות הנפש לב השרון. צילום ארכיון: הסתדרות האחיות

ד"ר צבי פישל, יו"ר המועצה הלאומית לבריאות הנפש בהר"י ומנהל מחלקה בבית החולים גהה, סיפר אתמול (ג') בדיון על מערך בריאות הנפש שנערך בוועדת הבריאות של הכנסת כי ב-"29 השנים שאני נמצא בבית החולים הזה, לא נוספה אפילו מיטת אשפוז אחת".

בדיון הוצגו מצוקות מערך בריאות הנפש על רקע משבר הקורונה. יו"ר הוועדה, ח"כ עידית סילמן, הודיעה כי הוועדה תשים את תחום בריאות הנפש על סדר יומה, תסייר, תדון ותפעל לקידום המענים והתקצוב לתחום. "זה תחום ענק וחשוב מאין כמוהו", הוסיפה ח"כ סילמן. "אני אישית מגיעה ממנו ועוסקת בו הרבה שנים. יש הרבה מה לעשות ולשפר ואנחנו כאן כדי לדאוג לכל בכל הנוגע לזמני הטיפול, אופן הטיפול, הרצף הטיפולי, סלי השיקום ועוד. נפעל בשיתוף פעולה מלא ורציף עם המטפלים, מנהלי המוסדות הטיפוליים, עמותות, מתמודדים, הורים למתמודדים ואנשים רבים העוסקים בתחום. הוועדה תוכל להיות להם בית".

ד"ר צבי פישל, יו"ר המועצה הלאומית לבריאות הנפש. "הצפיפות מובילה לאלימות"

ד"ר פישל הציג לוועדה תמונה הממחישה את הצפיפות בחדרי האשפוז, כאשר דווקא עתה בתקופת הקורונה קשה לשמור על מרחק מינימלי בין המטופלים. בישראל 72 מחלקות פסיכיאטריות סגורות. התפוסה הממוצעת בהן 110%. היחס הממוצע ב-OECD הוא 0.7 מיטות לאלף נפש, כאשר בישראל רק 0.42. "מדינת ישראל גדלה בכשלושה העשורים האחרונים לפחות ב-1.5 מיליון אנשים. הצפיפות מביאה, בין היתר, לאלימות בין החולים ובין חולים למטופלים. מחקרים רבים בעולם מדברים על הקשר שבין אלימות לבין צפיפות", אמר ד"ר פישל.

עוד הוסיף: "הערכנו את עלות הטיפול הנוספת בגלל הקורונה ב–2.7 מיליארד שקל, פנינו למשרד הבריאות והאוצר, אבל הממשלה הקצתה עשרה מיליון שקל בלבד לשלושה טיפולים מקוונים לכל אחד, בלי טופס 17 ואבחנה רפואית כלשהי. הרבה אנשים לא יודעים על השירות הזה. חלק ניכר מהתקציב כלל לא מומש. התחזיות שלנו התממשו: יש עלייה בעשרות אחוזים בתלונות על תסמיני דיכאון ובצריכת תרופות נוגדות דיכאון".

עו"ד דניאל רז ממשרד משפטים, הממונה הארצי על תחום האשפוז הכפוי בסיוע משפטי, אמר: "חלק מהמחלקות מוזנחות ובהן תנאי שלעתים אינם ראויים למגורי אדם. אחד מעורכי הדין שלנו דיווח שראה 30 מאושפזים יושבים בלובי ששטחו 50-30 מ"ר ובו לא נשמרת פרטיות בסיסית. 42 עורכי דין מטפלים ומייצגים 13,000 הליכים משפטיים בשנה בתחום האשפוז בכפייה. עקב כך יש גם שחיקה שלהם. בתוך העומס הזה לא יכולים אפילו לראיין מטופלים בצורה ראויה, ללא פרטיות.

"יש גם אשפוזים לא מוצדקים ולצוות שלי אין זמן לבדוק ולהגיע לעובדות. עולות אצלנו גם תלונות קשות על הטרדות מיניות של מטופלות במחלקות, על אלימות בין המטופלים. העלייה במקרי האלימות במחלקות היא בגלל היעדר תנאי המחיה הבסיסיים החסרים. כשיש אלימות, האשפוז בכפייה, וזה אבסורד. אנשים אלה באו לקבל טיפול רפואי, לעתים לא בחרו להתאשפז. החוויה השלילית שלהם במחלקה עלולה להשפיע על כל אחד באופן שעלול להרע את מצבו במקום להיטיב עימו".

עו"ד רז הציג נתונים המצביעים על כך שבתקופת הקורונה חלה עלייה משמעותית בימי האשפוז הפסיכיאטרי בכפייה: 13% בממוצע ארצי. במחוז תל אביב והמרכז - עד כדי 20%. "הטיפול בקהילה", סיפר, "ספג מכה קשה והאריך שלא צורך את תקופת האשפוז בכפייה כי לא נמצא מענה אחר למטופלים".

ד"ר קרן בינת, מנהלת המרכז לבריאות הנפש מזור, אמרה בדיון: "33% מהמאושפזים בבתי החולים אינם מעוניינים להיות שם. אנחנו כחברה החלטנו שהם צריכים להיות שם. אנחנו עובדים עם שלושה אנשי צוות, עם חצי תקן לעובדת סוציאלית וחצי תקן לפסיכולוגית למחלקה של עד 60 איש. זה לא בסדר. לעתים אנחנו שואלים את עצמנו האם האשפוז לא עושה נזק יותר מתועלת? אחוז גבוה מהמטופלים מתמודדים עם פוסט-טראומה ואי אפשר שזה יהיה גם מהחוויות שהם חווים בטיפול בבית החולים".

ד"ר לורה שרוני, סגנית מנהלת המרכז, הוסיפה: "לפני עשר שנים היו 1,800 קשירות בשנה בבית החולים והיום - 20 בשנה ובמקרים קיצוניים בלבד. אנחנו לא מבקשים מכשור משוכלל: יש טיפול תרופתי, יש צוות לטיפול ולשיקום. אפשר להשוות את זה למטופל שאחרי התקף לב צריך ניתוח מעקפים. לא יעלה על הדעת שהמדינה תגיד שניתוח כזה לא יתבצע כי אין כסף".

דוד קורן, מנכ"ל ער"ן, אמר: "במהלך שנת הקורונה רצינו להוסיף אנשי מקצוע, אבל מה שהובטח לנו לא קיבלנו וכנראה שגם לא נקבל. זה מה שנאמר לנו ממשרד הבריאות השבוע. רמת הבדידות והמצוקה של אנשים עלתה בשל המגיפה. מי שמצפה שהמגיפה תיגמר בעוד חצי שנה – טועה. אנחנו הולכים להיות במציאות משתנה והפכפכה לאורך זמן רב. בכל יום אנחנו מצילים פיזית שלושה אנשים והיינו מצילים יותר אם היתה יותר מודעות".

יונתן אמסטר, האחראי על הרגולציה באגף רה"ן במשרד הבריאות התייחס לטענות שעלו בדיון ואמר: "מערכת האשפוז עליה דובר פה רבות חשובה ומשמעותית, אבל חשוב לזכור שלצידה יש מערכת גדולה של שירות בקהילה. בשנה מתאשפזים כ-18,000 אנשים ,ובקהילה מטופלים כ-300 אלף. כשהשירות בקהילה חזק ומשמעותי הוא מפחית את הצורך באשפוז ואני אומר זאת מבלי להמעיט בערך הבעיות שהועלו כאן לגבי המערך כולו. יש במשרד הבריאות תכניות שיתממשו בקרוב לקיצור התורים לטיפול נפשי בקהילה ולשירותים נוספים בקהילה. אנחנו מקווים שאחרי אישור התקציב נוכל לצאת לדרך כדי ליישמן באופן מזורז".

נושאים קשורים:  אשפוז פסיכיאטרי,  ד"ר צבי פישל,  ד"ר לורה שרוני,  ד"ר קרן בינת,  אשפוז בכפייה,  חדשות,  מחלקות פסיכיאטריות
תגובות