חדשות

שר הבריאות: תוספת של 620 מליון שקל לבריאות הנפש

התוספת תוקצה בין היתר לשיפוץ המוסדות המטפלים בפגועי נפש וכן להגדלת הסובסידיות שבתי החולים מקבלים וכן לפתיחת מסגרות שיקומיות בקהילה

מחלקה פסיכיאטרית. בקופות מטופלים החולים הפחות קשים. החולים הקשים נשארו בבתי החולים, שנותרו בלי כוח אדם. צילום אילוסטרציה

שר הבריאות ניצן הורוביץ הציג אתמול (ג') לוועדת הבריאות של הכנסת את תכנית המשרד בתחום בריאות הנפש והודיע כי תהיה תוספת של 620 מיליון שקלים בשנה הקרובה לתחום זה. היא תוקצה בין היתר לשיפוץ המוסדות המטפלים בפגועי נפש וכן להגדלת הסובסידיות שבתי החולים מקבלים וכן לפתיחת מסגרות שיקומיות בקהילה.

הורוביץ מסר כי התוספת הזאת נכללת בחוק תקציב המדינה לשנה הקרובה. מתוך 620 מיליוני השקלים שיוקצו, 400 מיליון שקל נועדו לשיפוץ ובינוי בתי חולים לבריאות הנפש, 120 מיליון שקלים להגדלת הסובסידיות לבתי החולים ו-40 מיליון שקלים לפתיחת מסגרות שיקומיות בקהילה ולהוצאת מאושפזים כרוניים מבתי החולים והעברת הטיפול בהם למסגרות מרפאתיות קהילתיות. כל זאת במסגרת "העברת מרכז הכובד הטיפולי" מהמוסדות – לקהילה וזאת בשלושה שלבים: הרחבת השירותים המרפאתיים ופיתוח מוקדים לטיפולי יום וכן לביקורי בית; הרחבת ההתמחות של בתי חולים תוך הפרדת הפסיכיאטריה המשפטית ממערך האשפוז הרגיל והטמעת פעילויות בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים.

הורוביץ אמר: "החלטנו לעשות מהפכה בתחום בריאות הנפש. מה שהיה תמיד החצר האחורית של מערכת הבריאות עובר מעתה לקדמת הבמה. אין בושה במחלת הנפש – הן מחלות שהמון אנשים סובלים מהן ובגלל הסטיגמה, שבאה לידי ביטוי גם בתקצוב, הטיפול היום באותם פגועי נפש לא מספיק טוב. יש גם מקרים לא טובים ואסור להסתיר זאת. הפתרון צריך להיות מערכתי-תשתיתי. כאשר המקומות האלה יהיו יותר טובים, פחות מקרים לא טובים יקרו בהם. פחות צפיפות, לחץ ואלימות".

ד"ר צבי פישל, יו"ר המועצה הלאומית לבריאות הנפש ויו"ר איגוד הפסיכיאטריה דיווח לוועדה כי שיעור הפסיכיאטרים ישראל הוא 10 למאה אלף. בארה"ב ובדנמרק הגיעו ל-14 למאה אלף תודות להפעלת תוכניות חירום. החזון שלנו הוא שמערכת בריאות הנפש תהיה בגדר 'כוכב' שכולם ירצו אותו; שמחלקות יריבו על אילו חולים לקחת לטיפול; לברור את המתמחים. כדי שזה יקרה המערכת חייבת להיות אטרקטיבית למתמחים".

בהתייחסה לנושא הזה אמרה יו"ר הוועדה ח"כ עידית סילמן: "אני רואה בכך פרויקט אישי. יש לטפל בפער האדיר בתחום כוח האדם במערכת הבריאות. הנושא הזה לא טופל שנים. חלק מהפער הוא פיקטיבי. יש מחסור בתקנים מחד – ורופאים אינם מועסקים מאידך. ברור לי שיהיו כאן מלחמות אבל בעבודה נכונה נצליח לפתור את הבעיה הזאת".

ח"כ קטי שטרית, יו"ר השדולה לבריאות הנפש ולמניעת אובדנות, דיווחה כי לפי הנתונים יש בישראל 6,000 ניסיונות התאבדות מדי שנה. "בניגוד לפציעה פיזית שמטופלת ומחלימה – כאן לא מדובר בדבר שחולף. חייבים להקים רשות לאומית למניעת אובדנות, כפי שעשה משרד התחבורה כשהייתה עלייה בתאונות הדרכים. כך נחסוך בכוח אדם, בביורוקרטיה ובתקציבים רבים וזה ייתן יותר ודאות לטיפול בנושא".

ד"ר עדית סרגוסטי מארגון "בזכות" ציינה כי תחום בריאות הנפש סובל מהזנחה רבה לאורך שנים. מחכים שנתיים בתור לטיפול במסגרת קופות החולים. זה לא סביר. יש למעלה מ-1,000 אנשים שגרים בבתי החולים לבריאות הנפש כשברור לכל שהם לא צריכים להיות שם, אבל התוכנית כרגע מדברת על העברה של 200 מהם בלבד לקהילה".

מנכ"ל ער"ן דוד קורן סיפר: "השירות שלנו כולל עזרה ראשונה נפשית והוא הכי זול שיש. נתנו שירות לחצי מיליון אנשים מאז שהתחילה מגפת הקורונה. בכל יום אנחנו, פיזית, מורידים מהגג שלושה אנשים שרוצים להתאבד. אבל קיבלנו תקצוב של 50% בלבד ממה שקיבלנו ב- 2020.".

נושאים קשורים:  חדשות,  משרד הבריאות,  ד"ר צבי פישל,  בריאות הנפש,  ד"ר עדית סרגוסטי,  דוד קורן,  ניצן הורביץ
תגובות