מחקרים

איזה נוגד דיכאון מקבוצת ה-SSRI מפחית סכנת נפילה בקשישים?

נמצא כי במינונים יומיים ממוצעים גבוהים של סרטרלין יש עדיפות על פני ציטלופרם ואסציטלופרם מבחינת סכנת הנפילה עבור האוכלוסייה המבוגרת

תרופות לנטילה במקביל במהלך השבוע (צילום: אילוסטרציה)

אחד מכל חמישה קשישים (בגילאי 65 שנים ומעלה) משתמש בתרופות נוגדות דיכאון. עם זאת, טרם ידוע מספיק על ההבדלים בין תרופות נוגדות הדיכאון הנפוצות שנרשמות מבחינת סכנת נפילה. במחקר זה החוקרים בחנו את ההבדל בקשר בין סוגים שונים של תרופות נוגדות דיכאון מקבוצת ה-SSRIי(Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) לבין דיווחים עצמיים של נפילות.

במחקר השתמשו במידע מתוך סקר המוטבים של Medicare שבוצע בין השנים 2010-2017, המייצג את אוכלוסיית ארצות הברית המבוטחים על ידי Medicare. במחקר נכללו משתתפים משלושה פאנלים שנסקרו על פני שנתיים רצופות. הנבדקים שנכללו היו מבוטחים של Medicare חלק D בגילאי 65 שנים ומעלה שמטופלים עם SSRI ומתגוררים בקהילה (n=1,023). הנבדקים נשאלו על אודות מאפיינים דמוגרפיים ובריאותיים, הטיפול התרופתי אותם הם נוטלים (כולל מינון, תדירות ומשך הטיפול) ועל נפילות ונפילות חוזרות במהלך השנה שחלפה. לאחר מכן החוקרים השוו בין השימוש בסוגי SSRI שונים (ציטלופרם או אסציטלופרם לעומת סרטרלין) על פי מינון יומי ממוצע על פני חודש (average monthly total standardized daily dose - TSDD) לבין נפילות, עם תקנון עבור מערפלים אפשריים. ניתוח תיאורי ורגרסיה לוגיסטית רב-משתנית בוצעו בעזרת SAS-callable SUDAAN.

ציטלופרם/אסציטלופרם (n=460, 45% מכלל המטופלים עם SSRI) וסרטרלין (n=294, 28.7% מכלל המטופלים עם SSRI) היו התרופות הנפוצות ביותר שנרשמו מקבוצת SSRI. תוצאות המחקר הדגימו כי 36.3% מהמשתמשים בציטלופרם/אסציטלופרם ו-39.4% מהמשתמשים בסרטרלין דיווחו על אירוע נפילה בשנה שלאחר תחילת הטיפול. לא נמצא הבדל מובהק סטטיסטית בסיכון לנפילה או נפילות חוזרות בין קבוצת המטופלים הנוטלים ציטלופרם/אסציטלופרם לבין קבוצת הנוטלים סרטרלין עם רמות TSDD נמוכות-בינוניות. עם זאת, בקרב מטופלים הנוטלים סרטרלין עם רמות TSDD גבוהות (מעל 75 מ"ג) נצפה סיכון נמוך לנפילות חוזרות בהשוואה לאלו הנוטלים ציטלופרם (מעל 30 מ"ג) או אסציטלופרם (מעל 15 מ"ג) עם רמות TSDD גבוהות.

מסקנת החוקרים הייתה כי ייתכן ונטילה של סרטרלין בטוחה יותר מבחינת סיכון לנפילות בהשוואה לציטלופרם/אסציטלופרם כאשר אלו ניטלים ב-TSDD גבוה. מחקרי השוואה נוספים הבוחנים סיכון לנפילה עבור נטילה של נוגדי דיכאון מסויימים יכולים לספק מידע טוב יותר שיאפשר בחירה נכונה יותר של טיפול נוגד דיכאון עבור קשישים.

מקור:

Yara K. Haddad, et al. (2022) “A comparative analysis of selective serotonin reuptake inhibitors and fall risk in older adults.” Journal of the American Geriatrics Society, May 2022. Vol. 70, Issue 5, p. 1450-1460. doi-org.ezproxy.bgu.ac.il/10.1111/jgs.17686

נושאים קשורים:  מחקרים,  SSRI נוגדי דיכאון,  סרטרלין,  ציטלופרם,  נפילות בקשישים
תגובות
12.07.2022, 22:19

מיתאם אינו סיבתיות. 'עמידות' למינון גבוה יכולה להצביע על בריאות כללית טובה יותר (או על אי-נטילה-בסתר). די לאינפלציה של מחקרי ההשוואה ללא-רנדומיזציה. רק ניסוי קליני מבוקר הקצאה אקראית יוכל לבסס או להפריך את הטענה.